2020’nin İlk Çeyreğinde 233.606 İkinci El Konut Satıldı

birevim senetle ev

Geçen seneye kıyasla bu yıl %57 gibi devasa bir artış durumu söz konusu. İkinci el konutlara gösterilen bu ilgi dikkat çekici bir seviyeye ulaşmış durumda. 2019 yılı birinci çeyreğine kıyasla bu oran gerçekten bir hayli fazla ancak olumsuz yorumlanacak bir durum değildir.

Toplam konut satışları üzerinden bir değerlendirme yapıldığında %682lik bir ikinci el konut satışı değeri karşımıza çıkıyor.

Kredili Konut Satışları

Konut satışları üzerinden yapılan değerlendirmede kredili konut satışlarının %38’lik dilime karşılık geldiğini net bir şekilde görebiliyoruz. Bir önceki çeyrek ile kıyaslama yapıldığında ise bu oranın %30’lara yaklaştığını da net bir şekilde görebiliyoruz.

Kredili konut satışları her dönem revaçta gibi görünse de bazı dönemlerde büyük bir düşüş yaşanabiliyor ve bu yıl da bunun en net örneğini gördük.

Yabancı Uyruklu Kişilere Satış

%19 gibi bir değerden bahsediliyor ve geçtiğimiz yıllara göre büyük bir düşüş yaşandığını da belirtmekte fayda var. İlk çeyrekte toplam 10.948 adet konut satışı yapıldığını görebiliyoruz. Bir önceki çeyreğe göre düşüş yaşandı ancak 2019 yılının ilk çeyreği baz alındığında %14’lik bir artış olduğunu da belirtmek gerekiyor.

İstanbul Açık Ara Önde

Şu an için ve tüm zamanlarda İstanbul’un ikinci el konut stoğunda zirvede yer aldığını görebiliyoruz. Yerli satışların yanı sıra yabancı kişilere yapılan satışlar konusunda da yine bu şehri zirvede görebiliyoruz. Her ne kadar yaşamın zor olduğu ve pahalılıktan dem vurulsa da İstanbul bu konuda göz bebeği konumunda.

İkinci el konut satışları hali hazırda hız kesmeden devam ediyor ancak arka planda güçlü bir stok durumunun olduğunu da söylemek mümkün. Fiyatlar konusunda ise her yıl muazzam bir artış durumu söz konusu. Emlak piyasası günden güne gelişiyor ve ekonomik sıkıntılara rağmen büyüme kaydeden sektörlerden biri olduğunu görebiliyoruz. İnsanlar, alım gücüne en uygun evi seçerken ikinci el tercihini bir adım daha öne taşıyor ve bu sayede daha ekonomik bir alış veriş fırsatı yaratıyorlar diyebiliriz.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

10 − three =