Zilliyet Nedir, Zilliyet Tapu Alınır Mı?

birevim senetle ev

Hayatın içerisinde çok sık rastlamadığımız ve sadece belirli bir konunun içine girdiğimizde karşımıza çıkan terimler vardır. Bunlardan bir tanesi de gayrimenkul konusudur. Bu konu içerisinde karşımıza çıkan tabirlerden bir tanesi de zilliyettir.

Zilliyet kelimesini mutlaka duymuşsunuzdur ancak ne anlam ifade ettiğini, cümle içerisinde nasıl kullanıldığını bilmiyor olabilirsiniz. Bu konuda sizlere gerekli bilgiyi aktarmaya çalışalım. Öncelikle bunun sözlük içerisinde ne anlam ifade ettiğini, tapu içerisinde nerelerde kullanıldığı hakkında genel olarak bilgi aktarmaya çalışalım. Bunun ardından sizlerin nasıl kullanması gerektiği hakkında bilgiler de paylaşalım.

Zilliyet Nedir?

Zilliyet kelimesi TDK içerisinde belirli bir sözlük anlamı ile yer almaktadır. “Sahibi kendi olsun yada olmasın bir malı kullanmakta olan, elinde utan kimse, eldeci.” anlamına gelmektedir. Bunu günümüze göre çevirmemiz gerekirse taşınmaz veya taşınabilir bir malın üzerinde kurulan hakimiyet olarak isimlendiriliyor.

Zilliyet hakkı olarak tanımlamak gerekirse bir gayrimenkul üzerinde yapılan hak sahibi olma durumudur. Hak sahibi olan kişiye “Zilyet” denirken, bu hakkında sona ermesi kişinin kendi isteğiyle olabileceği gibi aynı zamanda başkaları tarafından da yapılabilir bir durumdur.

Zilliyet hakkı ile mülkiyet hakkı genelde birbirleri ile karıştırılan iki durumdur. Bu durum aslında birbirinden ayrı anlamlar taşıyan iki durumdur. Ancak bunu doğru şekilde anlaşılması önemli olacaktır.

Kısaca zilliyet tek bir eşya üzerinde ki hakkı ifade etmek için kullanılır. Bu hakka sahip olan kişiler o yeri almadan o yerin tüm haklarına sahip olmasını ifade etmektedir. Kiralama durumu bunun için en güzle örnektir. Ev veya iş yeri kiracısı olarak o yerin tüm kullanım haklarına, tamir haklarına sahip olabilirsiniz.

Mülkiyet hakkına sahip olan kişilerse hukuk kurallarına uyacak şekilde o yerin tüm haklarına sahiptir. Taşınabilir veya taşınmaz olması fark etmeden bu hakka sahip olabilirsiniz. Bu iki durumun ortak noktası bir tanesi malı satın alarak kullanım hakkına sahip olurken, diğeri satın olarak o kullanıma hakkına sahip olmayı ifade etmektir.

Zilliyet Tapu Nedir?

Zilliyet kelimesinin anlamını ve tapu kavramı içerisinde nasıl kullanıldığını öğrendik. Bu durumun ortaya çıkardığı başka bir detayda zilliyet tapı kavramıdır. Öncelikle bunun anlamı o alan içerisinde ki kullanıma hakkına sahip kişiyi ifade etmektir. Bunun için arsa üzerinde kimlerin hakimiyet hakkının olduğunu öğrenmek önemlidir.

Zilyet sahibi kişi o durumun sahibi olan değil kullanım hakkına sahip kişidir. Bu durumu ifade etmek için verilen resmi evraka da zilliyet tapu adı verilir. Ev sahibi olan bir kişi evini kiralayana kadar zilliyet hakkına sahiptir, ancak evini kiraladıktan sonra zilliyet hakkı kanun gereği evi kiralayan kişiye geçmektedir. Tapu içinde aynı durum söz konusudur.

Zilliyet Tapu Almak Nedir?

Zilliyet tapu yasa içerisinde yer alan bir durumdur. Ancak bu kavramı incelemeden önce bilmeniz gereken bunun tam bir resmi belge olmadığı olacaktır. Öncelikle bu tapunun ne olduğunu ve bunun alınıp alınamayacağına bakılması durumudur.

Bu durum genelde tapusu olmayan bir gayrimenkul alan için ortaya çıkmaktadır. Yani resmi bir tapusu olmayan bir alanı ifade eden kullanım hakkına sahip olan kişiyi gösteren bir belgedir. Zilliyet tapusuna sahip olan bir gayrimenkul için öncelikle yeterli bir araştırma yapılması gerekiyor.

Zilliyet tapusu ile ilgili olarak en iyi araştırma yapılacak nokta Tapu ve Kadastro Müdürlüğü olacaktır. Bu araştırmayı detaylı bir şekilde yaptıktan sonra doğru kararı vermek önemli olacaktır.

Zilliyet Tapu Alınır mı?

Birçok insan gayrimenkul yatırımı yapmak istiyor. Çünkü bu yapılara yatırım yapmak uzun vadede ciddi bir gelir almanıza yardımcı olmaktadır. Taşınmaz alanların kullanım hakkını ifade eden duruma zilliyet tapusu adı veriliyor.

Bu belgeye sahip olmak o alanın hak sahibinin kim olduğunu göstermektedir. Arsayla sorumluluğu alan kişi de tapuyu belirlemektedir. Arsanın gerçek sorumluluğu gösteren belgeyse sadece tapu belgesidir. Bu belge sadece o arsanın kullanım hakkını göstermesi açısından önemlidir.

Bu tür bir tapunun alınması mümkündür. Ancak öncelikle bunun en doğru şekilde araştırılması gerekiyor. Üzerine farklı bir hak sahibi bulunursa bu belgeyi almanız o bölgeye sahip olmanız anlamına değil sadece kullanım hakkını almanız anlamına gelecektir.

birevim
Paylaş

9 Comments

  1. Hasan Acar Reply

    Zilliyet tapusu terimini bir kaç gündür duyuyordum. Detaylı öğrenmiş oldum yazınızla çok teşekkürler. 🙂

    1. admin Reply

      Merhaba Şeyma Hanım,
      Zilliyet tapusu kullanım hakkını ifade etmektedir. Zilliyet tapusu almanın bir sakıncası olmayacaktır.

  2. İbrahim Özer Reply

    Zilliyet tapu terimini geçen tapu müdürlüğünde duymuştum ve merak edip araştırdım, peki zilliyet tapu devredilebiliyor mu?

  3. Ahmet Reply

    Merhaba zilliyet tapusu resmi milli emlak dan kiralanan yerler ile ilgilimi zilliyet tapusu olan yeri aldigimizda gerçek müstakil tapuya geçiş nasıl oluyor.birden fazla hisseder zilliyet tapusu için varmı bunu nasıl görebiliriz 1 arazinin zilliyet tapusunun aldık biz bundan sonra o kişi ile ilişkimiz Bitecek mi. Teşekkürler. Arazinin resmi evrak ve imar konularında kim yetkili olacak bir arazi de zilliyet tapusu ilanı gördüm bende arazi ile ilgili pazarlık yapMadam buradan bilgi sahibi oldum teşekkür ediyorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

9 − 7 =