TOKİ’den Ev Sahibi Olmak İçin Ne Yapmam Gerekiyor?

birevim senetle ev

Ev almadan önce belirlemeniz gereken bazı konular vardır. Bunların başında elbette hangi amaçla ev almak istediğinizdir. Evi yatırım amaçlı mı alıyorsunuz yoksa aldığınız evde uzun yıllar ikamet etmek mi istiyorsunuz? Buna karara verdikten sonra doğru bir bütçe planlaması yaptıktan sonra “TOKİ’den ev almak istiyorum!” deyip harekete geçebilirsiniz. Evin konumu, merkeze olan yakınlığı, dış cephesi, işçiliği, güvenliği vs. gibi konular muhakkak dikkat edilmesi gereken konulardır. İleride sıkıntı yaşamamak için öncelikle bu hususlara karar vermeniz doğru olacaktır.
Düşük peşinat ve düşük faiz oranıyla vatandaşları ev sahibi yapmaya çalışan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) vatandaşlara her türlü kolaylığı sağlamaktadır. Gerek yatırım amaçlı gerekse ikamet etmek amaçlı ev sahibi olabileceğiniz TOKİ evlerine nasıl başvurulur, şartları ve avantajları konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

TOKİ’den Nasıl Ev Sahibi Olurum?

TOKİ’den ev almak istiyorum diyorsanız bulunduğunuz ilde ya da diğer illerde konut sahibi olmak için öncelikle tercih ettiğiniz konutun TOKİ tarafından belirlenen oranlar doğrultusunda peşinatını ödemeniz gerekmektedir. Peşinat oranı arttıkça vade ve indirim oranı da paralel olarak artmaktadır. Gayrimenkul Satış Sözleşmesi’ni de imzaladığınız zaman 20 ay gibi bir süre zarfından sonra ev sahibi olabilirsiniz.

TOKİ’den Ev Almak İstiyorum Ama Şartlar Neler?

Öncelikle TOKİ’den ev almak istiyorum diyorsanız Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekmektedir. Başvurunuzu dört ayrı kategoride yapabilirsiniz:

• Şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimler
Başvuru yapacağınız ilde en az 3 yıldır nüfusa kayıtlı olmanız veya ikamet ediyor olmanız gerekmektedir.
• En az %40 sağlık raporu bulunan engelli vatandaşlar
En az %40 engelli raporuna sahip olduğunuzu sağlık kurulu raporuyla belgelemeniz gerekmektedir.
• Emekli vatandaşlar
“Emekli Kimlik Belgesi”ni veya henüz çıkmadıysa emekli olduğunu gösteren belgeyle başvurmanız gerekir.
• Diğer alıcı adaylar
Başvuru sahipleri ayrıca kimlik fotokopisi, istenmesi durumunda hak sahipliği belgesi, engelli vatandaşların en az %40 oranında sahip olduğu sağlık kurulu raporu, emekli vatandaşlarınsa emekli kimlik belgeleriyle başvurmaları gerekmektedir. Engelli vatandaşlara toplam konut sayısının %5’i öncelikli kontenjan olarak açılırken emekli vatandaşlara ise toplam konut sayısının %25’i kontenjan olarak açılmaktadır.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fifteen + thirteen =