Oturduğum Ev Sağlam Mı? 7 Soruda Deprem Testi!

birevim senetle ev

Yıllardır konuşuluyor olsa da özellikle son günlerde daha çok gündemde olan İstanbul depreminin etkileri diğer şehirlere de yayılmaya başladı. Ülkemiz dünya genelinde aktif olan 2 fay hattından Akdeniz Himalaya Fay Hattı üzerinde yer almaktadır. Bu yüzden birçoğumuzu yakından ilgilendiren konu olan oturduğum ev sağlam mı sorusuna yanıt bulabilmek için 7 soruda deprem testi nasıl yapılır yazdık.

Bina Deprem Testi

Üretilen her şey gibi konutların da belli bir ömür süresi bulunmaktadır. Bu yüzden binalardaki demirlerin ölçümlerinin ve rutubet, nem gibi sorunların düzenli olarak denetlenmesi gerekmektedir.

Depremler yer kabuğundaki kırılmalar sonucu oluşan titreşimlerdir. İlk ana depremin ardından kırılmalar ve titreşimler devam eder, yani artçı depremler oluşur. Bu yüzden binaların sadece ana depreme değil ardından gelecek artçı depremlere de dayanması gerekmektedir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli ilan edilen bölgelerde deprem testi ücretsiz yapılmaktadır. Riskli bölgenin dışında kalan binalar için ise firmalar kendileri fiyat belirlemektedir. Fakat bu fiyatlar yine bakanlık tarafından denetlenmektedir.

Test sonucunda evinizin depreme dayanıklı olmadığı kanısına varıldığında size en yakın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı il ya da ilçe müdürlükleri üzerinden kentsel dönüşüm birimlerine başvuruda bulunarak kentsel dönüşüm talebi oluşturabilirsiniz. Apartmanda tek bir kat malikinin başvurusuyla bile riskli görünen yapılar kentsel dönüşüm kapsamına alınmaktadır. Bu süre içerisinde ev sahiplerinin mağdur olmaması için 18 ay boyunca kentsel dönüşüm kira yardımı yapılmaktadır.

7 Soruda Deprem Testi

Oturduğunuz binanın risk altında olup olmadığını düşünüyorsanız şu 7 soruya cevap vererek işe başlayabilirsiniz;

  1. Oturduğunuz apartman 1999 yılından önce yapıldıysa
  2. Apartman inşaatında hazır beton kullanılmamışsa
  3. Apartmanın proje ve ruhsatı bulunmuyorsa
  4. Apartmanın karot beton dayanımı ölçümü C10 seviyesinin altındaysa
  5. Apartmanın kolon ve kirişlerinde çatlaklar görünüyorsa
  6. Bodrum katlarında rutubet, kolon demirlerinde paslanmalar mevcutsa ve kolonlarda deniz kabukları gibi farklı oluşumlar bulunuyorsa
  7. Apartmanınızın bulunduğu yer dolgu alanı ya da dere yatağı ise

Bu soruların çoğuna cevabınız evetse ne yazık ki depremde yıkılma riski yüksek bir apartmanda oturduğunuz anlamına gelmektedir. Mutlaka yapı denetim şirketi tarafından depreme dayanıklılık testi uygulanmalıdır. Şirketten alacağınız rapora göre kentsel dönüşüm talebinizi oluşturabilirsiniz.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

five × 4 =