Kira Kontratı Örneği 2019

birevim senetle ev

Gayrimenkul fiyatlarının arttığı son dönemlerde kişiler artık istedikleri eve ya da işyerine sahip olmak için kiralama yöntemine başvurmaktadırlar. Yeni bir kiracı adayı olarak merak ettiğiniz kira kontratı nedir, kira kontratı nasıl hazırlanır ve kira kontratı örneği 2019 gibi soruların cevaplarını vermeye çalıştık.

Kira Kontratı Nedir?

Kira kontratı veya kira sözleşmesi; aşınmaz mal sahibi ile belli bir süre burayı kiralamak isteyen kişi arasında düzenlenen, kiralama bedeli ve süresi gibi şartları belirleyen özel sözleşmeye denmektedir. Kira kontratı, taşınmazın tipine göre değişmekle birlikte konut kira kontratı ve işyeri kira kontratı olarak 2 farkı şekilde hazırlanmaktadır.

Kira kontratı, 2011 senesinde 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu kapsamına alınmıştır. Borçlar Kanunu kapsamına girmesiyle birlikte kiracı ve kiralayan arasındaki ilişki borç alacak ilişkisine dönüşmüştür.

Kira Kontratı Nasıl Hazırlanır?

Kira kontratı, taraflar arasında oluşabilecek anlaşmazlığın çözümü için kullanılabilecek en etkili yöntemdir. Bu yüzden sözleşmenin soru işaretleri barındırmadan eksiksiz hazırlanması oldukça önemlidir. Kira kontratlarında noter onayı zorunluluk değildir fakat yüksek tutarlı kiralamalarda noter onayı tavsiye edilmektedir.

İmkan dahilinde ise hem kiraya verenin hem de kiracının bulunduğu bir toplantıyla kontrat avukata hazırlatılmalıdır. Bu oluşabilecek anlaşmazlıkların yanı sıra hak ihlalini de önlemek için bir tedbirdir. Özellikle işyeri kira kontratlarında kişiler genellikle bu yöntemi tercih etmektedir.

Kırtasiyelerde bile hazır bulunan kira kontratı formu taraflar tarafından eksiksiz doldurulup imzalanmalıdır. Kira kontratı doldurulurken bazı adımlara dikkat edilmesi gerekmektedir;

  • Taşınmazın sahibi ile kiralayan kişinin ismi ve açık adresi yer almalıdır.
  • Kiralanacak olan taşınmazın açık adresi, kira süresinin başlangıç tarihi ve belirtilmek istenirse bitiş tarihi yazılmalıdır.
  • Olmazsa olmaz madde olarak taşınmazın kira tutarı ve kiranın ödeneceği tarihi de içermelidir.
  • Eğer ödeniyorsa depozito tutarı, depozitonun neyin teminatı olarak alındığı ve geri ödeme koşulları belirtilmelidir.
  • Taşınmazın içerisinde teslim edilecek olan demirbaşlar mutlaka eksiksiz olarak kira kontratında belirtilmelidir.
  • Ayrıca taşınmazın boyalı teslim edilip edilmediği, yine boyalı teslim alınıp alınmayacağı gibi özel koşullar da kişiler tarafından eklenmelidir.

Kira Kontratı Örneği 2019 İnceleyebilirsiniz.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nine − 1 =