Kira Depozitosu Nedir?

birevim senetle ev

Eğitim veya iş gibi sebeplerden dolayı farklı bir şehre taşınanlar; ilk olarak konaklama problemini çözmeye çalışırlar. Ev kiralama; sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Ancak, kira bedelinin yanında bir de depozito adı verilen farklı bir ödeme talep edilir.

Kira depozitosu; Kiracılar Yasası’nda da kendisine yer bulmuştur. Bu ücret; vadeli hesaba yatırılmakla beraber faiziyle beraber kiracıya aittir. Depozito ile ilgili olarak bilinmesi gereken bazı detaylar var! Her şeyden önce, bu ücretin en çok üç aylık kira bedeline eşit olması söz konusudur. Bir başka deyişle, üç aylık kira bedelinin çok üzerinde bir ücret talep edildiğinde durumu ilgili makamlara şikayet etmek gerekli hale gelir. Bu konuyu bir örnekle açıklamak mümkün! Kirası bin 500 TL olan bir ev için en çok 4 bin 500 TL tutarında depozito istenir.

Depozito Geri Alınır Mı?

Depozito ile ilgili olarak en çok merak edilen hususlardan birisi de bu ücretin geri alınıp alınmayacağıdır. Kira sözleşmesi sona erdiği takdirde kiracının eve ilk girişte vermiş olduğu depozito ücretini geri alması mümkündür. Buna ek olarak, kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan bir anlaşmazlık durumunda da depozito geri ödenir. Ayrıca, ev ile ilgili bir sorun yaşandığında veya ev sahibi vermiş olduğu bir sözü yerine getirmediğinde de depozito ücretinin iadesine rastlanır.

Depozito; birçok yerde güvence parası geçer. Kiracının ekonomik haklarının korunması noktasında öneme sahiptir. Bunun yanı sıra, depozitonun ödenmesi sırasında birtakım ayrıcalıklara rastlanabilir. Depozitonun peşin ödenmesi şart değildir. Ev sahibi ile kiracı anlaştığı takdirde depozito ücreti taksitler halinde de ödenebilir. Bilhassa kirası yüksek olan evlerde bu yönteme başvurulabilir. Örneğin, kirası bin 500 TL, depozitosu 4 bin 500 TL olan evin depozitosu taksitler halinde aylık kiraya eklenebilir. Bir başka deyişle, depozitonun ödenmesi ve geri alınması; ev sahibi ile kiracının yapmış olduğu anlaşmaya göre farklılık gösterir.

Depozito Hangi Durumlarda Geri Alınamaz?

Kiracı evden çıkarken onun eve herhangi bir hasar verip vermediği kontrol edilir. Tadilat, boya veya fatura gibi masraflar bırakan kiracının depozito ücretini olduğu gibi alması mümkün değildir. Kiracının neden olduğu maddi zararlar tespit edilir. Bu zararlar; depozito ücretinden tahsil edilir. Geriye kalan kısım kiracıya verilir.

Bazı durumlarda ev sahibi depozito ücretini vermek istemeyebilir. Bu gibi hallerde, kiracının Tüketici Yasası’na göre dava açıp hakkını araması söz konusudur. Bu tür davaların birçoğu kiracı lehine sonuçlanmıştır.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

two × 2 =