Kat Maliki Ne Demek?

birevim senetle ev

İnşaat sektöründe bilinmesi gereken çok sayıda kavram bulunuyor. Bu kavramlar arasında en doğrusunu bilmek doğru hareket etmeniz açısından önemlidir. Bunlardan bir tanesi de “Kat Maliki” kavramıdır.

İnşaatların tamamlanmış olan bölümlerinde yer alan bağımsız alanlar üzerinde hak sahibi olan kişiye kat maliki adı verilmektedir. Bu kat maliki olanlar özel veya tüzel kişilerden olabiliyor. Bu konuda çıkarılmış olan Kat Mülkiyeti Kanunu içerisinde bu konu net bir şekilde tanımlanmıştır.

Bu tanımlama şu şekilde yapılıyor; “Kat mülkiyetine konu olan gayrimenkulün bütününe ana gayrimenkul; ana gayrimenkulün ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olup, bu Kanun hükümlerine göre bağımsız mülkiyete konu olan bölümlerine bağımsız bölüm; bir bağımsız bölümün dışında olup, doğrudan doğruya o bölüme tahsis edilmiş olan yerlere eklenti; bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına kat mülkiyeti ve bu hakka sahip olanlara kat maliki denir.” Tanımlanmıştır.

Bu tanımlamaya göre kat mülkiyenin ne olduğu kimlere ait olduğu, hangi bağımsız bölümlerin kat mülkiyeti içerisine girdiği gibi birçok detaya ulaşmak mümkün oluyor. Burada yapmanız gereken bu konu hakkında aklınıza takılan soruları, konuyla ilgili olan kişilere sormak ve bilgi alarak hareket etmek olacaktır.

Kiracılar Kat Maliki Hakkına Sahip midir?

Kat mülkiyeti konusuyla ilgili olarak en çok sorulan konuların başında kiracıların kat mülkiyeti sahibi olup olmadığı gelmektedir. Bu konu açık bir şekilde aktarılmıştır. Hiçbir kiracı kat maliki hakkına sahip değildir. Ancak bu hakkı kullanabilmek için yapılan sözleşmeye uyması gerekiyor. Bunun için de bu bağımsız bölümü kullanmak için belirli bir aylık bedel ödemesi yeterli olacaktır.

Hangi Alanlar Kat Mülkiyetine Girmektedir?

Kat mülkiyeti ile ilgili olarak merak edilen konuların başında bu alanların hangisi olduğu gelmektedir. Kat malikleri kanuna göre ana gayrimenkul yapının tüm ortak noktalarına arsa payı oranında sahip olmaktadır. Bunun için belirlenmiş ortak mülkiyet hükümleri geçerli olarak kabul ediliyor.

Kat mülkiyeti yapısı belirlendikten sonra çamaşırhane, garaj, kömürlük, teras gibi alanlar buna girmektedir. Eğer kat malikleri arasında özel bir sözleşme bulunmuyorsa insanlar arsa paylarına göre bu alanlara sahip olmaktadır. İstemeleri halinde sadece kiralayarak bu alanların başkası tarafından kullanılmasına izin verebilirler.

Kat Maliklerine Ait Haklar ve Yükümlülükler Nelerdir?

Kat malikleri hakkında merak edilen detaylar arasında hakları ve yerine getirmeleri gereken yükümlülükler vardır. Sizde bir kat malikinin nelere dikkat etmesi gerektiğini merak ediyorsanız aşağıda ki detayları iyice okumanızda fayda var.

  • Kat maliki olan bir kişi, ana gayrimenkul içerisinde yer alan bu alanların güzelliğini, sağlamlığını ve mimari durumunu korumakla yükümlü ve mecburdur.
  • Kat maliki olan bir kişi kullanacağı yer ne olursa olsun bunu kullanırken öncelikle doğruluk kurallarına uymalı, kullanırken diğer insanları rahatsız etmemeli, başkasını hakkına girmemekle yükümlüdür. Bunun bazı noktaları yönetim planı içerisinde açık bir şekilde gösterilmektedir.
  • Kat maliklerinin tanımı “Kat Mülkiyeti Kanunu” içerisinde açıkça belirtilmiştir. Asra payınız oranında ortak kullanım alanlarında bir bölüme sahip olabilirsiniz. Ortak mülkiyet olarak kabul edilen garaj, kömürlük, teras, çamaşır alanları gibi noktalar arsada ki payınıza göre sizin kat mülkünüz olarak kabul ediliyor. Bu konuda farklı bir sözleşme taraflar arasında yapılmadıkça arsa payı gerçekliliğini korumuyor.
  • Kat malikleri belirli bir alanda değişiklik yapmak isterse öncelikle ana gayrimenkul içerisinde yer alan kişilerin en az 5’de 4’nün yazılı olarak rızasını alması gerekir. Bunu almadıkça boya, tesis, onarım ve dış badana gibi işlemler yaptırılmasına izin verilemez.
  • Kat maliki olan kişi her ne kadar o alan kendisine ait olsa da binanın tamamına zarar verecek bir onarım, tesis veya değişiklikler yapma hakkına sahip değildir.
  • Kat maliki olan kişi bu alanların kullanımı için gerekli olan bekçi, bahçıvan, kaloriferci, kapıcı gibi kişilerin avansı, maaşı ve sigortası gibi giderlere arsa payı oranı kadar katılma zorunluğuna sahiptir.
  • Ayrıca bu alanları bakımı, onarımı, güçlendirme yapıları gibi birçok noktasına dikkatli bir şekilde yapılan olan çalışmalara da arsa paylarının orası kadar katılmak zorundadır.

Kat maliki olan bir kişinin dikkat etmesi gereken yükümlülükler ve haklar bu şekildedir. Bu ortak kullanım alanları genelde insanlar arasında sorun olabiliyor. Bu sorunun büyümemesi için sizin de buna dikkat etmeniz yeterli olacaktır.

Dükkan Sahibi Kat Maliki midir?

Dükkan sahiplerinin kat maliki olup olmadığı her zaman merak ediliyor. Eğer ana gayrimenkul içerisinde belirli bir alana resmi olarak sahipseniz, o yapı içerisinde ki ortak alanlarında kullanımına sahip olabilirsiniz. O nedenle dükkan sahibi bir kişi aynı zamanda kat malikidir ve bu ortak kullanım alanları ile ilgili geçerli kurallara ve haklara sahip olmaktadır.

Kat Mülkiyeti Kanunu Ne Demektir?

Apartmanlar veya rezidanslar ortak birçok insanın yaşadığı büyük alanlardır. Bu alanların içerisinde ortak kullanım noktaları da mevcuttur. Kömürlük, araba garajı, çatı katı, teras, koridor, bahçe veya asansör gibi birçok ortak kullanım alanı bulunuyor.

Bunların bazıları insanlar tarafından direkt olarak kullanılırken, bazılarıysa o gayrimenkul için özel olarak tutulan personel tarafından kullanılıyor. Bu alanların kullanımı için tutulan personelin masrafları kat maliklerinin paylarına bölünerek yönetici tarafından tahsil edilmekte ve maaşları ödenmektedir.

Bu konuda insanlar arasında sorunlar yaşanmaması için kanun olarak bunlar belirtilmiştir. Kat mülkiyeti kanunu bu açıdan önemlidir. Kat mülkiyeti, arsa payı ve diğer konularla ilgili olarak açıklamalar burada yapılmaktadır. Bağımsız bölüm, kat, eklenti, kat mülkiyeti ve kat maliki gibi birçok detaya açıkça yer verilmesi bu kullanımı daha kolay ve kurallara uygun hale getirmektedir.

birevim
Paylaş

13 Comments

  1. Burak Demir Reply

    Ev sahipleride birer kat maliki olarak görülebilirler. Kat malikleri ortak alanları kullanma hakkına sahip ise kiracılara kat maliki sayılmadıklarından ortak alanları kullandırmasalar, kanunen haklı olurlar mı?

  2. Muhammed Koç Reply

    İstanbul’da oturan bir çok insan kat maliki mi yoksa değil mi hakları neler bilmiyordur. Bu konuda faydalı paylaşım yapmışsınız teşekkür ederim

    1. admin Reply

      Merhaba Seher Hanım,
      Kat maliki olmak taşınmaz üzerinde haklarını belirler. Kat maliki olmadığınız bir taşınmazla ilgili bir sorun yaşamanız muhtemeldir.

    1. admin Reply

      Merhaba Cemal Bey,
      ikiside aynı anlama gelmektedir. Farklı olan ise kat irtifakıdır. Kat mülkiyeti tercih edilen durumdur.

    1. admin Reply

      Merhaba Recep Bey,
      Kat maliki olunca sahip olduğunuz mülkün tüm imaknalarına da yararlanma hakkınız doğar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fourteen − four =