Kapora Nedir, Geri Alınır Mı?

birevim senetle ev

Aslıda doğrusu kaparodur. Kapora şeklinde telafuz edildiği için zamanla bu şekilde kalmıştır. Kapora, taşınır veya taşınmaz mallar için kullanılmaktadır. Satışa açık olan bir şeyi, kapora veren kişi için rezerve etme işlemidir. Bu işlem için yapılan ön ödemedir. Bir mal alacağınız zaman bu malı, şahsınıza özel reserve etmek istiyorsanız kapora ödemeniz gerekmektedir. Bunun devamında satış gerçekleşene kadar mal size özel ayrılmaktadır. Kapora sistemi dünyanın her noktasında kullanılmaktadır. Genellikle alıcının ciddiyetini ölçmek amacıyla alınmaktadır. Kapora nedir sorusunun cevabını bu şekilde vermis olduk. Peki, kapora geri alınır mı şimdi buna bakalım.

Hukuki işlemler için kaporalar yazılı olarak yapılmalıdır. Satıcı ve alıcı sözleşme içeriğinde kaporayı açıkça belirtmelidir.

Kapora Geri Alınır Mı?

Sözleşmelerde “cayma bedeli” olarak bir tanım yoksa, hukuki açıdan cayan kişi kaporası geri isteme hakkına sahiptir. Normal şekilde kaporanın iadesi, satıcı kişinin satıştan vazgeçmesi sonucunda gerçekleşmektedir. Alıcı, malı almaktan vazgeçmiş ise kaporasını geri alamamaktadır. Aksi bir hüküm sözleşme içeriğinde yer almıyorsa, durum bu şekilde işlemektedir.

Kapora Sözleşmesinde Neler Olmalıdır?

Kapora sözleşmesinde mağdur olmamak için dikkat edilmesi ve belirtilmesi gereken bilgiler vardır. Bunları aşağıda hazırladığımız listede görebilirsiniz.

– Kapora tarihi
– Tarafların nüfus cüzdanı fotokopileri
– Kapora bir yapı içinse, tapu fotokopisi
– Kapora taraflarından biri şirket ise;  imza sirkü fotokopisi, vergi numarası, şitket adı ve vergi dairesi bilgileri yer almalıdır.
– Kapora tutarı
– Gayrimenkul için ise, gördüğünüz gayrimenkul ile ilgili dahil olan tüm detayları yazın. Bunlar; fırın, halı, aksesuar veya herhangi bir sistem olabilir.
– Satışın tarihi. Gayrimenkul içinse, tapu devrinin yapılacağı gün sözleşmeye eklenmelidir.
– Mutlaka bir adet şahit olsun.
– Gayrimenkulun ada, parsel, adres, bina, ve daire no bilgileri yer almalıdır. Bütün detaylar eklenmelidir.
– Kapora dışında kalan ödemenin nasıl yapılacağı açıkça belirtilmelidir. Tapu sırasında, tapudan sonra veya tapudan önce şeklinde yazılmalıdır. Bunun yanında, ödeme şekli de belirtilmelidir. Nakit veya senet ile ödenecekse bu belirtilmelidir.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 × three =