Kagir Nedir?

birevim senetle ev

İnşaat sektörünün en popüler terimlerinden birisi de kagirdir. Bilhassa kagir yapıların önemli bir yeri bulunur. Kagir yapılar; inşaat mühendisleri tarafından belirlenen herhangi bir iskelet sistemi olmayan yapılara verilen genel isimdir. Bunun yanı sıra, taş, beton veya tuğla gibi organik özellikte olmayan malzemelerle inşa edilen her türlü yapıya kagir tanımı yapılabilir.

Kagir yapıların birtakım özellikleri vardır. Her şeyden önce, tavan ve tabanları ahşaptır. Buna ek olarak, dış duvarları beton, tuğla, taş ve madeni levhalardan oluşur. Ayrıca, çatılarının yapımına önem verilir. Kiremit, arduaz, sert ve dayanıklı kaplamanın yanı sıra madeni levhalar gibi yangına dayanıklı oluşlarıyla öne çıkan maddeler ile inşa edilen yapılar olduğunu ifade etmek gerekir.

Yarım Kagir Yapı Nedir?

Kagir yapı dışında bir de yarım kagir yapı vardır. Bu tür yapılar; taşıyıcı kolonları olmayan binaları ifade eder. Ayrıca, iç ve dış duvarlarının yanı sıra tavan ve tabanları da taş, tuğla, briket ve beton gibi yanmaz özellikteki malzeme ile yapılmıştır. Kagir yapı ile yarım kagir yapı arasında ciddi farklar bulunur.

Herhangi Bir Arsaya Kagir Yapı İnşa Edilmesi Mümkün Mü?

İzmir ve Elazığ depremleri başta olmak üzere Türkiye’de son yıllarda yaşanan çok sayıda deprem; bu tür yapılara karşı bakış açısını değiştirmiştir. Deprem yönetmeliği devamlı olarak güncellenir. Bu yüzden, söz konusu yönetmelik dikkate alındığında kagir yapıların inşa edilmesinin mümkün olmadığını söylemek gerekir.

Deprem yönetmeliği; Türkiye’de deprem riskini dikkate alarak binaların demir veya çelikle inşa edilmesini emretmektedir. Bu sebepten dolayı, kagir yapıların inşa edilmesine yalnızca nüfusu az, yerleşimi dağınık olan yerlerde rastlanır. Bir başka deyişle, büyük şehirlerde kagir yapı görmek imkansıza yakındır. Bunun yanı sıra, herhangi bir arsaya kagir yapı inşa edilebilmesi için ilk olarak belediyeden izin alınmalıdır.

Kagir Yapılar Dayanıklı Mıdır?

Güncel tarih itibariyle yapılar karkas sisteme göre inşa edilmektedir. Bir başka deyişle, yapının sağlam bir temel üzerine yükselen kolon ve kiriş elemanlarına sahip olması söz konusudur. Bu yüzden, yapıların dayanıklı olduğu söylenebilir.

Kagir yapıların farklı özellikleri vardır. Temeli taşlardan oluşur. Ayrıca, tüm yükü duvarların taşıması söz konusudur. Ancak, yine de kagir yapıların yüzde yüz dayanıksız olduğunu söylemek mümkün değildir. Kagir yapılar; bilhassa deprem riski en az olan şehirlerde tercih edilmelidir. Bunun yanı sıra, bu tür yapılarda zaman içerisinde birtakım bozulmalar meydana gelebilir.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eighteen − seven =