İskan Politikası Nedir?

birevim senetle ev

Beşeri olarak yerleşme anlamına gelen iskan politikası, Osmanlı Döneminde uygulamaya konulmuş olan bir politikadır. Osmanlı döneminde kullanılma amacına bakacak olursak toprakların genişlemesinden sonra kazanılan toprakların kalıcılığını koruyabilmek için böyle bir politikaya başvurulmuştur. Bu politika Osmanlı Devleti döneminde uzun yıllar boyunca başarılı bir şekilde uygulanmış ve uygulanma politikası sayesinde fethedilen toprakların Türkleşmesi sağlanmıştır. Günümüzde kelimesel olarak kalmış ve kullanılmaktadır.

İskan Politikasının Amacı Nedir?

İskan politikasının ortaya çıkma sürecine baktığımız zaman iskan politikası amaç olarak, devletin sahipsiz olan ve fethedilmiş olan yerlerini yeniden işlemeye açılması ve Türkleşmesini sağlamak amacı doğrultusunda yapılmış olan bir politikadır. Günümüzde iskan politikası doğrultusunda kullanılan iskan kelimesinin daha farklı bir anlamı olarak bulunmaktadır. Günümüzde iskan terim olarak kullanıp sağlandığında, yapımı tamamlanmış olan binaların oturma izni olarak ifade edilmektedir. İnşaat sahibi tarafından belediyeye yazılacak olan dilekçe vasıtası ile iskan talebinde bulunulabilmektedir. Tarih kitaplarında ortaya çıkış amacı olarak genel kabul görmüş şekli ile yurtlandırma olarak geçerken günümüzde iskan kelimesi emlak terimleri arasında oturma izni olarak kullanılan bir kelime olarak günümüzde inşaat sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır.

İskan Belgesi ve Raporu Hangi Amaç Doğrultusunda Kullanılır?

Eskiden uygulanmakta olan iskan politikası günümüzde daha farklı amaç ile kullanılır. Binalarda oturabilmek için kesinlikle alınması şart olan iskan belgesini inşaat sahiplerinin Belediyelerden alması gerekmektedir. Eğer inşaat gerekli şekillerde yapılmamışsa ikan belgesinin alma gibi bir durum söz konusu olmamaktadır. İskan beleşsini ya da oturma izinin mevcut inşaat için alınabilmesi, için temel koşul binanın gerekli koşullarda yapılmış olmasıdır. İskan raporu ve ikan belgesi farklı şeyler olarak bulunmaktadır. İskan raporu inşaat bitmeden önce alınan bir belgeyken, iskan raporu ancak inşaat bittikten sonra alınması mümkün olan bir belgedir. Hem iskan belgesinin hem de iskan raporunun alınabilmesi için gerekli olan tüm belgelerin eksiksiz bir şekilde hazır olması gereklidir. Aksi takdirde belge alınmadığı zaman inşaata başlanılmayacağı gibi rapor alınamadığı zamanda yapılan inşaatta oturma gibi bir durum söz konusu olmayacaktır.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 × 2 =