Dönüm Nedir?

birevim senetle ev

Tarım ülkesi olan Türkiye’de bilhassa halk arasında en sık kullanılan terimlerden birisi dönümdür. Ancak, dönüm; resmi bir geçerliliği olmayan terimdir. Bir başka deyişle, yalnızca toprak yüzölçümünü ifade etmek adına halk arasında dilden dile dolaşır.

Dönüm Hakkında Bilinmesi Gerekenler!

Dönüm ile ilgili net ölçüler vermek mümkün değildir. Çünkü, Türkiye’nin farklı bölgelerinde dönüm için bambaşka tanımlar yapılmaktadır. Konya şehrinin bazı bölgelerinde 4000 m2’ye bir dönüm denilir. Ancak, Afyonkarahisar’da 2.500 m2’ye bir dönüm tanımı yapılabilir. Bunun yanı sıra, Kütahya bölgesinde 2000 m2’ye bir dönüm adı verilir. Hatta, şehirlerden ziyade köyler arasında bile dönüm farkının değişkenlik gösterdiği bilinir.

Dönüm; Türkiye’deki tanımı en zor kavramlardan birisidir. Geçmişten bu yana birçok sorun yaşanmasına sebebiyet vermektedir. Çevresel farklılıklardan dolayı dönüm hesaplamaları ve m2’ye çevirme işlemleri sırasında çok sayıda anlaşmazlığın yaşandığı aşikardır. Ancak, birim hesaplamalarında yaşanan sorunları çözmek adına 1945 yılında kanun çıkarılmıştır. Bu kanuna Topraklandırma Kanunu adı verilir. Sonuç olarak, bu kanunun hükümlerine göre 1 dönüm 1000 metrekare olarak kabul edilmiştir.

Dönüm Nasıl Hesaplanır?

Dönüm; arsa ve arazi gibi birtakım gayrimenkullerin alan hesabında kullanılan bir terimdir. Bilhassa tarım arazilerinin satılmasında dönüm hesabı dikkate alınır. Herkesin bildiği üzere daire fiyatları m2 cinsinden hesaplanır. Aynı yönteme arazi fiyatları için de başvurulur. Bir başka deyişle, arazi fiyatları; dönüm üzerinden belirlenir.

Dönüm hesaplaması yapmak oldukça basittir. Herhangi bir arazinin veya arsanın en ve boy uzunluğunun çarpılması sayesinde bu hesaplama yapılabilir. Ayrıca, arsa hesaplaması sırasında arsanın dört kenarlı olup olmamasının herhangi bir önemi yoktur. Arsanın üçgen, beşgen veya altıgen olmasından bağımsız bir şekilde klasik geometrik alan hesaplamasından dönümü hesaplanabilir. Bu konuyu bir örnekle açıklamak mümkün! Bir kenarı 50 metre, diğer kenarı 200 metre olan dikdörtgen şekline sahip bir arazinin dönüm hesabı; 50×200 şeklinde yapılır. Bir başka deyişle, 10000 m2 olarak bilinen bir arsanın 10 dönüm olduğu sonucuna ulaşılır. Ayrıca, arsanın dönüm fiyatı 20 bin TL olarak kabul edilirse arsanın toplam fiyatının 200 bin TL olduğu ortaya çıkar.

Dönüm hesabı ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler vardır. Bilhassa tarımsal arazilerin alınıp satılması sırasında dört kenarlı ve düzgün şekle sahip arazilerin tercih edildiğini ifade etmek gerekir. Bu tür araziler için çok daha yüksek fiyatlar ödenmektedir. Çünkü, bu tür arazilerde tarımsal üretim çok daha verimli olacaktır.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

13 − four =