Devlet Bankaları Hangileri – Devlete Ait Bankalar

birevim senetle ev

Devlet tarafından ekonominin yönetilmesi, gerektiğinde müdahale edilmesi için faaliyet gösteren birçok banka vardır. Ticari ve günlük hayat içerisinde hizmet veren altı adet banka bulunmaktadır. Bunlara ek olarak belediyelere, devlet kurumlarına ve özel yapılarak kredi sağlayan bankalarda bulunmaktadır. Bu bankaların hepsinin kuruluş amacı bulunmaktadır. Bu amaçlarına göre hizmetlerini yerine getirdikleri bilinmektedir.

3 adet normal banka, 3 adet katılım bankası ve 3 tane de farklı yapıya sahip banka devlet çatısı altında işlemlerine devam etmektedir. Öncelikle bunların hangileri olduklarına daha sonra da özelliklerine bakalım.

Devlet Bankaları 2021

Ülkemizde faaliyet gösteren kamu ve özel olmak üzere birçok banka vardır. Piyasanın dengede ilerlemesi için kamu bankalarının büyük bir önemi vardır. Yapı ve güç olarak özel bankalardan daha güçlü olduklarını söylemek daha doğru bir yorum olacaktır.

  • Ziraat Bankası
  • Ziraat Katılım Bankası
  • Vakıfbank
  • Vakıf Katlım Bankası
  • Halk Bankası
  • Emlak Katılım Bankası
  • İller Bankası
  • Türk Eximbank
  • Türkiye Kalkınma Bankası

İller Bankası hizmetini belediyelere ve il özel idarelerine sunmakla görevlidir. Bu kurumlara kredi desteği sunar. Eximbank yani ihracat kredi bankası adında da anlaşılacağı gibi dış ticareti arttırmak için hizmet vermektedir. Ülkenin kalkınması ve medeniyetin gelişmesi için 1975 yılında Türkiye Kalkınma Bankası faaliyetlerine başlamıştır.

Ziraat Bankası ve Katılım Bankası

Ziraat Bankası ve katılım bankası iki farklı banka olarak görülse de aslında aynı noktadan yönetilmektedir. 2000’e yakın şubesi bulunan banka 25 binin üzerinde çalışanıyla ülkemizin en büyüğü olarak görülmektedir. 1863 yılında kurulan banka birçok konuda bankacılık hizmeti sunmaktadır. İhtiyaç, taşıt, konut, ticari, bireysel, çiftçi ve sanayi kredileri sunarak piyasanın her zaman hareket halinde olmasına olanak sağlamaktadır.

Vakıfbank ve Katılım Bankası

Vakıfbank devlet bankaları arasında en geç kurulanı olarak dikkat çekmektedir. 1954 yılında faaliyete geçen bankanın 950 adetin üzerinde şubesi bulunmaktadır. Devlet bankası olmasının yanında uygun faiz oranlarıyla finansman sunması sebebiyle dikkat çekmektedir. Özellikle devlet çatısı altında çalışan personellere daha uygun oranda krediler sunması ile dikkat çekmektedir.

Katılım bankaları son dönemde ilginin artması sebebiyle faaliyete geçmiştir. Bunlarda devlete aittir. Sektörde ki katılım bankası boşluğunu gidermek adına faaliyetlerine başlamıştır. Bu bankaların içinden çıkmış olsa da yapı ve yönetim tarzı olarak bu bankalardan çok ayrı bir noktada faaliyetlerini gerçekleştirmektedir.

Halkbank ve Emlak Katılım Bankası

Ülkemizin her noktasında hizmette bulunan bir bankadır. Faaliyetlerine 1933 yılında başlamıştır. 1000 adete yakın şubeye sahiptir. Bu bankanın kuruluş amacı piyasa da ki özel bankalara yol gösterici hamleler yapmaktır. Özel konsorsiyumlar içerisinde yer alarak hareket etmektir. Müşterilerine ticari kredi, bireysel kredi, sanayi kredisi, konut kredisi ve daha çok birçok bankacılık faaliyeti konusunda yardım sağlamaktadır.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

two × 1 =