Bayındırlık Ne Demektir?

birevim senetle ev

Bayındır bir yaşam, mutlaka karşınıza çıkan bir tabirdir. Ancak bununla ne anlatılmak istediği birçok zaman boşlukta kalmaktadır. Burada size bayındırlık ne demek, faaliyetleri nelerdir, neden önemlidir gibi birçok konu hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Ayrıca tarih boyunca bayındırlığın neden önemli olduğuna da kısaca değinmeye çalışacağız.

Öncelikle bilinmesi gereken bayındırlık kelime anlamı olarak “hayat şartlarına daha uygun olması için üzerine çalışılan ve bakım yapılan yer anlamına geliyor. Günümüzde bu tabir tam bir emlak terimi olarak kullanılıyor. Bayındırlık nedir sorusunun cevabını bu şekilde tanımlayabiliriz.

Geniş olarak tanımlamak gerekirse ülkemizde yaşam alanının olduğu tüm büyük şehir, şehir, il, ilçe gibi alanların altyapı, üst yapı çalışmalarının yol çalışmalarının düzgün bir şekilde yapılmasını ifade etmektedir. Evlere iki gün su gelmese veya kanalizasyon sistemi bir gün düzgün çalışmazsa ne kadar kötü bir durum oluşabileceğini hepimiz biliyoruz. Bu durumun ortaya çıkmasını engellemek içinse bayındırlık faaliyetlerinin doğru şekilde çalışması gerekiyor.

Bayındırlık, bir bölgenin veya yerleşim alanının mevcut anlamında daha iyi bir duruma gelmesine, ve gelişmesine yönelik yapılan çalışmaların tamamına denir. Türkiye’de 29 Haziran 2011 yılında yapılan değişiklik ile birlikte bayındırlık faaliyetlerinin tamamı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak kabul edilmiştir.

Bayındırlık Faaliyetleri Nelerdir?

Türkiye’de tüm bayındırlık faaliyetleri bu bakanlığın onayı ile yapılmaktadır. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirler, Anadolu da bulunan küçük ilçeler olmak üzere tüm işlemler bu bakanlık tarafından yapılıyor. Tabi bunu daha iyi anlamak için faaliyetlerin ne olduğunu bilmekte önemlidir. Bayındırlık kısa bir terim olsa da kapladığı alan çok büyüktür.

2018 yılında yayınlanan Resmi Gazete içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacak tüm bayındırlık faaliyetleri net bir şekilde açıklanmıştır. Bunlar şu şekilde sıralanıyor.

  • Yerleşim alanının çevresinin korunması, çevre kirliliğine karşı gerekli prensiplere ve koruma politikalara uyulmasına dikkat etmek,
  • Yapılaşma alanlarına daire yapılan imar, çevre ve yapı planlarına uygun olarak mevzuata uygun olarak hazırlanmak,
  • Atış oluşturan tesislerin veya oluşturma ihtimali olan tesislerin denetiminin yapılması gerekiyor. Bunlar katı, sıvı ve gaz halinde olması fark etmiyor. Bunların çevreyi ne kadar etkilediğini denetlemekte önemlidir.
  • Deprem bölgesinde bulunan tüm yapıların depreme dayanıklı olup olmadığını denetlemek, imara aykırı bir şekilde yapıların yapılmasını engellemek ve projelerin tamamını denetlemek görevleri arasındadır.
  • Küresel anlamda yaşanan iklim değişikliklerine karşı önlemler almak ve bu kapsamda çalışmalar yapmakla görevlidir.
  • Bayındırlık işlemlerini kapsayan tüm konularla alakalı olarak yıllık rayiç bedelleri, birim fiyatlarını belirlemek ve bunları yayınlamakla yükümlüdür.
  • Görevi kapsamında bulunan tüm konularla ilgili olarak küçük mali idareleri destelemek ve aynı zamanda onların gelişmesine yardımcı olmakla yükümlüdür.
  • Hem kentsel hem de kırsal alanlarda yerleşim alanlarında uygun şekilde hazırlanmasını sağlamakla yükümlüdür. İşlem yapılacak olan değerini ve marka değerini arttıracak çalışmalar, özel projeler yapmakla görevlidir.

Bayındırlık sadece yaşam alanı kalitesini arttırmak değil aynı zamanda o bölgenin toplum olarak değerinin artmasına imkan tanımak olacaktır. Bir sanat merkezinin yapılması, yer altında fiber internet olması gibi detaylar buna en güzel örneklerdir.

Tarihte Bayındırlık Ne Demektir?

Tarihte var olmuş ve günümüze kadar gelen eserler inşa etmeyi başarmış tüm devletler bayındır anlamında gelişmiş ve burada yaşayan insanların mutlu olmasına imkan tanımıştır. Roma, Mısır, Osmanlı, Çin ve Amerika medeniyetlerinde üst noktaya çıkan tüm toplumlar günümüze kadar gelen eserler bırakmıştır.

Bu durum aynı zamanda insanların yaşam standardının olduğu anlamını taşıyor. Bu da beraberinde bilim anlamında insanların gelişmesine, sanatsal ürünlerin ortaya çıkmasını da beraberinde getiriyor. Mısır’ın piramitleri, Yunan şehirleri, Osmanlı yapıtları bunlara en güzel örnektir. Tüm bu faaliyetler için özel olarak görevlendirilen birimler her ülkede yer almıştır.

Yolların inşa edilmesi, toplum olarak kullanılan altyapı faaliyetleri, su kemerleri ile şehirlerin su sorununun çözülmesi gibi işlemler yapılmıştır. Şehrin korunması için inşa edilen surlar ve kaleler. Bunların birçoğu o kadar detaylı bir şekilde inşa edilmiştir ki birçoğu günümüze kadar gelmiş ve bazıları hala günümüzde kullanılmaktadır.

Bayındırlık genel hatları ile bu şekilde tanımlanabilir. Sizlerde bunlara bakarak etrafınızda ki bayındırlık faaliyetlerinin yeterli olup olmadığını rahatlıkla görebilirsiniz.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 + thirteen =