Apostil Nedir, Ne İşe Yarar?

birevim senetle ev

Birçoğumuza yabancı gelen bu tabir, aslında birilerinin en çok ihtiyaç duyduğu ve araştırdığı konulardandır. Özellikle yurtdışında yaşayan ya da yurtdışı ile ilgili işleri olanları oldukça yakından ilgilendirmektedir. Genellikle yurtdışında yaşayanları ya da yurt dışında bir şekilde söz sahibi olanları yakından ilgilendiren Apositil; yurtdışında alınan bir kararın ülkemizde de geçerli olmasını sağlayan onay belgeleridir. Lahey Konvansiyonuna göre ülkeler tarafından imzalanan anlaşma gereği, bir ülkede geçerli sayılan kanunların diğer ülkelerde de geçerli olmasını sağlamaktadır.

Apostil Nedir?

Apostil terimi kelime anlamı itibariye izin onay anlamlarına gelmektedir. Bir ülkenin resmi sınırları içerisinde geçerli olan hakların ülkeler arası anlaşma gereği bir başka ülkede de geçerli olmasını sağlayan resmi belgelerdir. Ülkenin gerekli resmi makamlarınca onaylı olan bu belge ile kişiler gittikleri başka ülkelerde de belirli haklara sahip olmaktadırlar. Bu resmi belgeler hangi ülkeden alınıyorsa, apostil de o ülke de bulunan konsolosluklardan alınmalıdır.

Belge Geçerliliği Sağalama Adına Ülkemizde Apostiller Hangi Makamlardan Alınmalıdır?

Ülkemizde geçerliliği olan apostiller aşağıdaki makamlardan alınabilmektedir.

  • Valilikler,
  • Kaymakamlıklar,
  • Adli belgelerin alınabilmesi için ağır ceza mahkeme başkanlıkları,
  • Mahkemelerin bulunduğu yerler içinse Adalet Komisyon Başkanlıkları ya da Adliye Encümenleri tarafından apostiller verilmektedir. İhtiyacı olan kişiler başvuru belgeleriyle bu kurumlara gittiklerinde apostillerini kolaylıkla alabilirler.

Apostil Alımı Ücreti Ne Kadar?

Devletin belirli kurumlarınca verilen apostil onayları için başvuran kişilerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Başvuran kişiler kolaylıkla ücretsiz bir şekilde apostil onaylarını alabilmektedirler.

Apostil Onayı İçin Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?

Apostil onayı için başvuruda bulunmak isteyenlerin tamamlaması gereken bazı belgeler bulunmaktadır. Başvuru esnasında başvurucudan istenilecek olan belgeler;

  • Yargı mensubu memurlar ya da mercileri tarafından düzenlenmiş olan belgeler ( mahkeme katipleri, Cumhuriyet savcılıkları, mahkeme icra daireleri ve mahkeme vesika memurları)ü
  • İdari mercilerce düzenlenmiş belgeler
  • Noterlerden alınmış olan belgeler
  • Şahsi vesikalar üzerine düzenlenmiş olan resmi belgeler apostil onayı için başvuruculardan istenilmektedir.

Diplomatik ya da konsolosluk belgeleri, gümrük muameleleri ile ilgili idari mercilerin belgeleri ve ticaret belgeleri için apostil düzenlenmemektedir.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

14 − three =