Akit Nedir?

birevim senetle ev

          Akit anlaşan her iki tarafın karşılıklı ve birbirine uygun beyanlarıyla yükümlülükler üstlendikleri görüşme sonucu doğan anlaşmaya  (sözleşme) denir. Ancak minimum iki ya da daha fazla kişi olmadan gerçekleştirilemez.

Yapılan Sözleşme Taraflara Bağlayıcılık Sağlar mı?

          Akit ile beraber yapılan ve tarafların uygun görmüş olduğu sözleşmeyle, taraflara bağlayıcı olarak net bir biçimde sunulan haklar, net bir şekilde sunulan sorumluluklar ve borçlar yüklenmiş olacaktır.

Akit Çeşitleri Nelerdir?

Hukuki alana göre belirlenmiş olan ve şekline göre akitler doğal bir biçimde çeşitlilik göstermektedir.  Hukuki alanların belirlemiş olduğu durumlara göre 4 çeşit akit vardır: Bunlar sırasıyla;  Her türlü olan borç, farklılık gösteren durum akitleri, her türlü anlaşma konusunda olan kira akitleri, en çok kullanılan Alım-satım akitleridir. Bu akitler emanet akitleri şekline göre de değişkenlik gösteren akit çeşitlerini de kapsamaktadır.

Olumsuz Şekilde Olan Akitler Var mıdır?

Akit çeşitleri arasında saydığımız 4 akit vardır, ancak bunların arasında tabii ki durum gereği olan olumsuz akit de vardır. Bu akdin adı da, (Adi akitlerdir) Bunlar ise şekle bağlı akitlerdir. Örneğin, Bir taşınmaz söz konusu olduğunda da akit sözleşmesi geçerlidir, ancak taraflar konusunda herhangi bir hile yapılırsa bu da tabii ki adi akitler arasında girmektedir.

Akitlerde Satış Vaadi Var mıdır?

Satış vaadi sözleşmesi olarak adı geçen akit de, bir akit sözleşmesi örneğidir.  Akit sözleşmesinde bulunan ve sözleşmeye imza atan tarafların karşılıklı beyanları resmi senet olarak adlandırılmaktadır. Karşılıklı olarak akit yükümlülükleri belirlenmiş olan akitten doğan yükümlülüklerin yerine getirilmesi mecburi olacaktır. Çünkü yapılan her bir sözleşmenin hukuki olarak tarafları, hukuksal olarak mümkün olabildiğince kuvvetle bağlayıcı etkisi bulunmaktadır. Karşılıklı olarak yapılan akit sözleşmesinde bulunan maddelerin, yerine getirilmemesi halinde olumsuz olan ve hakkı yenen mağdur taraf, yükümlülüklerini yerine getirmeyen haksızlık yapan tarafa karşı, hukuki olarak mahkemelere net bir biçimde başvurur. Ya da hem kendi tercihi hem de mahkeme kararınca uygun görülürse icra talebinde bulunabilir ve hakkını sonuna kadar arayabilir, devlet güvencesi ile beraber akitler çok daha sağlam olmaktadır.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

five × two =