2020 Haziran Kira Artış Oranları Açıklandı

birevim senetle ev

Kira artış oranları hem ev sahipleri hem de kiracılar tarafından merakla bekleniyordu. TÜİK verilerinin açıklanması ile birlikte Haziran kira artış oranları belli olmuş oldu. Genel olarak ev sahipleri her ay kira artış oranın ne seviyelerde olacağınız takip etmektedir. Kira sözleşme sürelerinin dolduğu aylarda açıklanmış olan oranlar 123 aylık TÜFE ortalaması yıllık kira artışı olarak kullanılmaktadır. Bu duruma örnek verecek olursak Mart ayında kira sözleşmesi bitmiş olan kiracı Nisan ayında zamlı kira ödemek durumunda kalır. Bunun yanında TÜİK Mart 2020 TÜFE rakamları içinde yer alan 12 ay zaman dilimlik TÜFE ortalaması Nisan2020 kira zam oranı olarak kiracı için uygulanır.

Haziran Ayı İçin Açıklanan Kira Artış Oranları

TÜİK, Haziran kira artış oranları için mevcut veriler ile açıklama yaptı. TÜFE, yıllık olarak %11,39, aylık olarak %1,36 artış gösterdi. TÜFE’ de açıklanan 2020 yılı Mayıs ayında ondan önceki aya göre %1,36, bir önceki yıl için o yılın Aralık ayına göre %4,57 ve önceki yılın aynı ayına oranla % 11,39 ve son olarak 12 ayın ortalama verilerine göre %12,10 oranında artış gösterdi. Bu durumu daha açık bir şekilde belirtecek olursak ev sahipleri Haziran ayında kiracılara %12, 10 oranında zam yapabilmesi mümkün hale geldi. Açıklanan verilere göre Haziran kira artış oranları bu şekilde olup ev sahipleri uygun durumda olan sözleşmeler için bu oranlar ile zam uygulayabilecektir.

Kira Artış Miktarı Haziran Ayı İçin Nasıl Hesaplanır?

Veriler her ay TÜİK tarafından açıklanıyor olsa bile çoğu kişi bu oranların fiyatlara nasıl yansıtılacağı konusunda tam bir bilgiye sahip değildir. Tam bilgiye sahip olmamasından dolayı da farklı hatalar yapılmaktadır. Haziran ayı artışının nasıl hesaplanması gerektiğini şu şekilde anlatabiliriz:

Mevcut kira bedelinin kirada olan taşınmaz mülk için 1000 ₺ olduğunu varsayım. Açıklanan verilere göre yapılabilecek olan zam oranı 12,10 oranındadır. Bu durumda sizin kiraya yansıtabileceğiniz zaman bedeli 121 ₺ olacaktır. Yeni olan duruma göre 1121 ₺ kira yansıtabilmeniz mümkün olacaktır.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

10 − seven =